Voor wie lid is van de el.résidu nieuwsbrief, weet dat er vanaf 12 april '24 een nieuwe tentoonstelling in het Wereld museum Amsterdam is geopend: SARI/STATEMENT.

Een sari is een eeuwenoud kledingstuk dat nog altijd tot op de dag van vandaag veel gedragen wordt door vrouwen in onder andere India, Nepal en Pakistan.
Meestal bestaat een sari uit 4-8 meter stof dat om het lichaam gewikkeld wordt. Vaak gemaakt van zijde, maar later zijn er ook katoenen varianten gekomen, ''fake silk'' (dat bestaat uit een viscose blend) en polyester. Niet alleen hebben Saris de meest prachtige kleuren, ook hebben ze de mooiste prints en borduursels met vaak bijzondere symbolieken die bijvoorbeeld staan voor geluk, overvloed en kracht. 

In de tentoonstelling is een overzicht te zien van de uiteenlopendheid van de Sari. Het kledingstuk kan gedragen worden als statement, verzet, viering of gewoon als opvallend mode-item. De geschiedenis is zo uiteenlopend en heeft zoveel verschillende uitingen dat het fascinerend is om tijdens deze tentoonstelling te zien wat er allemaal voor variaties bestaan. 

Naast deze bijzondere tentoonstelling, is het ook zeker de moeite om even een kijkje te nemen in de Museumshop van het Wereldmuseum. Dit is denk ik wel één van de meest uitgebreide museumshops die ik ken met de mooiste items.

En het allerleukste hieraan is, tijdens de duur van de tentoonstelling van SARI / STATEMENT zal el.résidu verkocht worden in de shop! 

De tentoonstelling is nog te bezoeken t/m 3 november 2024.