''Ja, maar ik wil er niet altijd hetzelfde uitzien'' of ''Ja, maar duurzame kleding is zo duur'' of ''Duurzame kleding is te basic en saai voor mij'' 

Een aantal quotes die ik regelmatig hoor wanneer in vertel over duurzame kleding. Laat me het tegendeel bewijzen dat je met deze simpele tips al een groot verschil kan maken zonder dat je concessies hoeft te doen op jouw unieke stijl. 

1. Hangt je kast vol met fast fashion items? it's ok, I'm not here to judge. Ikzelf heb ook nog altijd een aantal items van ZARA en H&M in mijn kast. Wat je wél kunt doen, is zorgen dat je deze items lang blijft dragen! gooi ze niet weg na één seizoen, maar draag ze zo lang mogelijk zodat je het enigszins compenseert. 

2. Wees creatief! Ga op zoek naar nieuwe manieren om je kleding te stylen. Ik weet zeker dat je nieuwe combinaties of een andere manier van dragen kunt bedenken door een blouse te knopen of om te vouwen. Daag jezelf uit en probeer minimaal 2 nieuwe manieren te vinden om de items in je kast te stylen. Check @el.residu op Instagram en Tiktok voor stylingtips en inspiratie!

3. Een duurzame garderobe betekent niet per se dat het uit een maximaal aantal stuks mag bestaan en enkel afkomstig moet zijn van duurzame merken. Als je als echte modeliefhebber graag een grote garderobe hebt, zorg dan dat je kast bestaat uit een mix van oud en nieuw. Koop wat vaker tweedehands en vintage kleding. Swap items met vriendinnen of een bij een swap shop, huur een keer een speciaal item in plaats van kopen wanneer je weet dat je dit toch maar één keer voor een feestje zult dragen. Daarnaast kun je jouw kast aanvullen met mooie basics of juist unieke en meer uitgesproken van rijke en duurzame kwaliteiten die lang mee gaan. 

4. Wanneer je even de tijd neemt en een rekensom doet, zul je zien dat duurzame kleding helemaal niet zozeer duurder is. De aanschafprijs is wellicht duurder dan dat van een fast fashion merk, maar de kwaliteit is beter en daardoor zul je er langer plezier van hebben. Dus verdiep je eens in de kwaliteiten van kleding en leer hoe je ze het beste kunt behandelen en wat de voor- en nadelen zijn, zodat je vanaf nu bewustere keuzes kunt maken tijdens het shoppen.

5. Wanneer je écht bent uitgekeken op een bepaald item, er gaten in zitten of je lichaam is veranderd en daarom niet meer past, dan kun je natuurlijk de items proberen te verkopen via een platform zoals bijvoorbeeld Vinted, maar wat nu als je een wat creatievere oplossing bedenkt en er iets nieuws van maakt of laat maken? Met wat kleine aanpassingen en een creatieve middag achter de naaimachine heb je misschien zomaar een leuk en nieuw item gemaakt? Er zijn tegenwoordig tal naaicursussen te volgen. Of als je echt twee linkerhanden hebt, stap dan eens bij een Tailor binnen en vraag of hij je kan helpen. 

6. Een item met vlekken en verkleuringen? Waarom verf je ze niet? Genoeg opties op de markt om je item een nieuw leven in te blazen door middel van een nieuw kleurtje of print. Wist je dat je ook kunt printen met bijvoorbeeld uienschillen, bloemen en kruiden? Zorg dat je staat ingeschreven voor de nieuwsbrief zodat je op de hoogte bent van aankomende eco dye workshops! 

Meer tips? Blijf deze blogpagina in de gaten houden of stuur een berichtje! Vind ik meer dan leuk! 

Of wanneer je echt graag wat persoonlijk styling advies wil ben je van harte welkom in de showroom in Amsterdam. Plan hier je afspraak & ik help je graag!